Warzywa codzienne pieczone z dodatkami. Porcja 4-6
- Szczegóły
Składniki
Warzywa
- 1 brokuł
- 1 kalafior
- 1 seler
- 1 dynia hokkaido
Sposób wykonania:
Pieczenie warzyw
Włącz piekarnik na 175°. Oczyść i przygotuj warzywa; seler obrać i ewentualnie przekroić dynie na pół). Obróć każde warzywo odrobiną oleju roślinnego i dopraw solą i pieprzem (a jeśli wolisz, niektórymi ulubionymi przyprawami).
Czas gotowania (w przybliżeniu):
- Brokuły: 20-25 minut
- Dynia Hokkaido i dynia piżmowa: 30-35 minut
- Kalafior: 30-40 minut
- Seler: 60-90 minut
Ciasto drożdżowe
- Szczegóły
Składniki:
Rozczyn:
- 30 g świeżych drożdży
- 1 łyżka maki
- 1 łyżka cukru
- ½ szklanki ciepłego mleka
Ciasto :
- 400 g mąk
- 100 g masła
- 75 g cukru
- 3 jaja + 1 białko
- około 1/3 - ½ szklanki ciepłego mleka
Kruszonka:
- 100 g maki
- 50g cukru pudru
- 60 g zimnego masła
Sposób wykonania:
PIERNICZKI ŚWIATECZNE
- Szczegóły
SKŁADNIKI - normatyw surowcowy na około. 30 SZTUK
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki miodu
- 3/4 szklanki cukru
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 10 g (1/2 torebki) przyprawy piernikowej (najłatwiej gotowej lub DOMOWEJ)
- 1 łyżka masła
- 1 średnie jajko (+ dodatkowo 1 jajko do posmarowania)
- około 1/3 szklanki ciepłego mleka
Sposób wykonania
ZUPA CEBULOWA
- Szczegóły
SKŁADNIKI 6 PORCJI
- 900 g cebuli
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy
- 1 litr bulionu wołowego np. z TEGO PRZEPISU
-sól i świeżo zmielony czarny pieprz
PRZYGOTOWANIE
Dorsz duszony w sosie pomidorowym
- Szczegóły
Normatyw surowcowy na 4 porcje:
*Dorsz świeży lub duszony bez skórki 500g
*Pomidory krojone z puszki lub kartonu 500g
*Olej 40 ml
*Cebula 150g
*Czosnek 2 ząbki
*Sos sojowy 20ml
*Sok z cytryny 40ml
*Cukier trzcinowy 10g
*Tymianek 1 łyżeczka
*Sól,świeżo mielony pieprz,chili do smaku
*Tymianek lub pietruszka do dekoracji
Jabłka w cieście półkruchym
- Szczegóły
Surowce
- Mąka pszenna 500g
- Masło 250g
- Cukier wanilinowy 10g
- Cukier puder 170g
- Proszek do pieczenia 5g
- Śmietan 18% 10g
- Jaja 3 szt
- Sól – szczypta
- Jabłka 1500g
- Cukier puder do posypania 50g
- Cytryna ½ szt
- Cynamon do smaku
- Mąka pszenna do podsypania 100g
Sposób wykonania
Strona 1 z 2