Ułatwienia dostępu

No module Published on Offcanvas position

Kuchnia włoska

MAKARON SKŁADNIKI 2 PORCJE

- 200 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 2 żółtka
- po 1 łyżeczce soli i oliwy
PRZYGOTOWANIE
- Na stolnicę lub blat przesiać mąkę, uformować kopczyk. Dodać sól, w środek wbić jajka i żółtka, dolać oliwę i stopniowo łączyć ze sobą składniki zagarniając mąkę do środka. Zagnieść gładkie i sprężyste ciasto, uformować kulkę. Zawinąć w folię i odstawić na ok. 1/2 godziny.
- Ciasto podzielić na pół i kolejno rozwałkowywać na placki, podsypując mąką. Każdy placek podzielić na pół, posypać mąką i ułożyć obie połówki jedna na drugą. Zwinąć je w rulon i pokroić. Rozsypać kluski po stolnicy. Powtórzyć z drugim plackiem.
- Zagotować i osolić wodę. Makaron gotować do czasu aż będzie al dente.

 

SOS POMIDOROWY SKŁADNIKI 2 PORCJE
- 1 łyżka oliwy
- 1/2 małej cebuli
1 ząbek czosnku
1 puszka (400 g) krojonych pomidorów
sól i świeżo mielony pieprz
1 łyżeczka suszonego oregano
PRZYGOTOWANIE
- garnku na oliwie podsmażyć posiekaną cebulę i czosnek,
- dodaj pomidory, solą, pieprzem i oregano, wymieszaj i zagotuj.
- gotuj na małym ogniu przez ok. 30 minut, od czasu do czasu zamieszać..
- Zmiksować blenderem aby uzyskać gładką konsystencję.
Podawać makaron razem z sosem
SMACZNEGO

Zapraszamy do zobaczenia zdjęć: https://drive.google.com/drive/folders/1C9ZdpkQlX2nf3LKic7cLcWGT8ym69RUf?usp=sharing

RANKING TECHNIKÓW 2022

technikum srebro 2022