Wreszcie mamy tak długo wyczekiwaną wiosnę. Cieszymy się, że będzie coraz cieplej, wokół przyroda zacznie budzić się do życia a my będziemy tryskali dużą porcją energii...
Często jednak wraz z nadejściem wiosny zaczynamy:
-
odczuwać zmęczenie
-
chce nam się spać
-
mamy bóle głowy i mięśni
-
jesteśmy apatyczni albo rozdrażnieni
-
mamy osłabiony refleks i jesteśmy bardziej podatni na stres
-
często nie mamy na nic ochoty.
Są to objawy przesilenia wiosennego.
Słabej kondycji fizycznej i psychicznej winna jest zimowa dieta, uboga w witaminy i składniki mineralne. Aby przezwyciężyć objawy przesilenia wiosennego wystarczy wzmocnić organizm i zmienić zimowe nawyki żywieniowe. Dobrze skomponowana dieta na pewno pomoże przetrwać ci ten trudny czas i pozwoli uzupełnić braki witamin i minerałów, które powstały w ciągu długich, zimowych miesięcy.
Dlatego należy:
-
jeść od 3 do 5 niezbyt obfitych posiłków dziennie
-
pamiętać, aby przed wyjściem z domu zjeść śniadanie
-
w codziennej diecie uwzględnić produkty bogate w naturalne witaminy i minerały czyli: ryby lub chude mięso, nabiał, owoce, warzywa, pełnoziarniste pieczywo i kasze. W ciągu dnia można pogryzać suszone owoce, orzechy, pestki słonecznika i dyni, ale unikać słodyczy (z wyjątkiem gorzkiej czekolady)
-
pić świeżo wyciskane soki owocowe i warzywne
- wypijać przynajmniej 2 litry wody dziennie, bo doskonale oczyszcza organizm z toksyn, ułatwia
trawienie, poprawia nastrój i dodaje energii. Zmęczenie to bowiem często skutek odwodnienia.
Pamiętaj również o aktywności fizycznej. Zwiększona porcja ruchu poprawi kondycję ogólną, a także, dzięki zwiększonemu wydzielaniu serotoniny, dobrze wpłynie na nastrój.