Zewsząd słychać och-y i ach-y na temat kaszy jaglanej. Dlaczego warto ją jeść na śniadanie.
Oto lista dobroczynnych składników w niej ukrytych:
- witaminy z grupy B
- lecytyna (wspomaga pamięć, reguluje poziom cholesterolu we krwi)
- sole mineralne (kasza jaglana ma ich więcej niż pszenica, jęczmień i żyto)
- białko
- węglowodany złożone
- krzem (poprawia wygląd włosów, skóry i paznokci)
- antyoksydanty
- zawiera mało skrobi,
- polecana w diecie bezglutenowej
Możemy ją jeść na okrągło w postaci słodkiej i wytrawnej. Od samego rana. Kasza jaglana na śniadanie to zdrowy początek dnia. Dzięki niej zapewnisz sobie sycący posiłek, który dodatkowo usunie z twojego organizmu toksyny. Możesz ją podawać na słodko i słono.
Jak gotować kaszę jaglaną?
Gotujemy ją w proporcjach 1:3 (1 szklanka kaszy - 3 szklanki wody). Wsypujemy ją na wrzątek (lub gotujące się mleko) i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 20 minut. Jeśli kasza wchłonie wodę, a nadal będzie twarda, wstawiamy ją do piekarnika, na ok. 20 minut.
Kasza jaglana na śniadanie w wersji na słodko - przepis
Składniki:
Wedle upodobania i potrzeb. Poza kaszą przygotuj swoje ulubione owoce i bakalie.
Sposób przygotowania:
Kaszę przygotuj według wyże podanego przepisu. Dodając ją do wody, wrzuć także pokrojone w kostkę swoje ulubione świeże owoce (jabłka, gruszki). Pod koniec gotowania dodaj sparzone wrzątkiem suszone morele, żurawinę, rodzynki i posiekane bakalie. By nadać słodyczy, dodaj miodu.