Konserwanty żywności

Drukuj

Konserwanty dodawane do żywności poprawiają walory smakowe, wygląd zewnętrzny produktu, ale także przedłużają świeżość i czas ich przechowywania. Większość z tych chemicznych dodatków ma pozytywny wpływ na produkt, ponieważ niszczy rozwijające się bakterie, które powodują zatrucie organizmu. Dlatego niedodawanie ich do żywności jest praktycznie niemożliwe. Możemy jednak indywidualnie ograniczyć spożywanie takich produktów, ponieważ w nadmiarze są szkodliwe dla zdrowia.

1. Rodzaje konserwantów żywności

Wśród najczęściej stosowanych substancji dodatkowych w żywności można wymienić:

2. Konserwanty żywności wywołujące alergię

Konserwanty mogą być powodem alergii pokarmowej. Choroby alergiczne spowodowane sztucznymi barwnikami oraz przeciwutleniaczami obecnie zalicza się do chorób cywilizacyjnych. Pod względem częstości występowania zajmują one piąte miejsce, zaraz po takich chorobach, jak choroby nowotworowe, serca, układu oddechowego i AIDS.
Do przykładowych związków chemicznych znajdujących się w produktach spożywczych, wywołujących alergię, należą:

1. Tartrazyna (E102) – występuje ona w:

2. Barwniki – najczęściej występują w:

3. Benzoesan – znajdziemy go w:

4. Benzoesan sodu (E211) – występuje w następujących produktach:

5. Benzoesan potasu (E212) – występuje w:

6. Ester kwasu p-hydroksybenzoesowego – znajduje się w :

7. Bifenyl – występuje w owocach cytrusowych.

8. Słodziki – aspartam - występuje w:

Aby uchronić się przed reakcjami alergicznymi, należy unikać mrożonek i konserw jarzynowych. Obiady przygotowywać samemu, a nie korzystać z barów szybkiej obsługi. Jednak najlepiej, abyśmy unikali wysoko przetworzonej żywności.