Drukuj

Artykuł na stronie LUBLINIEC NASZE MIASTO

Artykuł na stronie KURATORIUM OŚWIATY

w (16)Wydawać by się mogło, że świat nie ma już przed nami żadnych sekretów. Pomimo rozwoju technologii ciągle jeszcze jednym z najmniej poznanych obszarów Ziemi są oceany. To one kryją w sobie ogrom niewyjaśnionych zagadek i tajemnic.

W ten fascynujący podwodny świat wprowadzili nas uczestnicy wojewódzkiego etapu XXI Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik i Piekarz.

Honorowy patronat nad turniejem objęli Śląski Kurator Oświaty Stanisław Faber orazStarostaLubliniecki Joachim Smyła.

Do turnieju przystąpili wyłonieni w etapie szkolnym najlepsi uczniów ze szkół:

- Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Katowicach

- Zespołu Szkół Zawodowych w Lublińcu

- Zespołu Szkół w nr 7 w Tychach

oraz Zespołu Szkół Spożywczych w Zabrzu

Turniej składał się z dwóch części, część praktyczna odbywała się 12 stycznia w Piekarni-Ciastkarni państwa Kampa. Cukiernicy wykonywali ciasteczka bankietowe, składali i dekorowali torty oraz modelowali figurki marcepanowe, piekarze kształtowali wyroby drobne (rogale, bułki, plecionki), chały oraz chleb okolicznościowy. W części teoretycznej, która odbywała się w szkole 13 stycznia cukiernicy i piekarze rozwiązywali test złożony z 30 zadań.

Uroczyste zakończenie i podsumowanie etapu wojewódzkiego nastąpiło 13 stycznia 2016 r. w Zespole Szkół Zawodowych w Lublińcu, gdzie powołano siedzibę Komisji Wojewódzkiej.

Oczekiwanie na wyniki umilał występ uzdolnionych wokalnie uczniów ZSZ w Lublińcu Pauliny Kultys, Magdaleny Droździok oraz Daniela Poloczka.

Najlepsi cukiernicy:

I miejsce Chengying Jiang z Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Katowicach.

II miejsce Patryk Magosz z Zespołu Szkół Spożywczych w Zabrzu.

III miejsce Karolina Iskra z Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Katowicach.

Najlepsi piekarze:

I miejsce Barbara Zając z Zespołu Szkół Zawodowych w Lublińcu. Kształcenie praktyczne uczennica odbywa w Zakładzie Piekarniczo Cukierniczym pani Bernadetty Brzezina-Mońka w Lublińcu.

II miejsce Dominik Radomski z Zespołu Szkół Spożywczych w Zabrzu.

Fundatorem głównych nagród w obu kategoriach był Starosta Lubliniecki Joachim Smyła. Wszyscy uczestnicy turnieju wezmą ponadto udział w ufundowanym przez firmę Polmarkus szkoleniu z lodów i kawy.

Roczna prenumerata „Przeglądu cukierniczego” powędrowała do szkół, które najlepiej przygotowały uczniów do części teoretycznej turnieju: Zespołu Szkół Zawodowych w Lublińcu oraz Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Katowicach.

Gratulujemy zwycięzcom i dziękujemy sponsorom: