Drukuj

3W dniach 11-13 kwietnia odbyła się XXI edycja Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik i Piekarz, którego organizatorami są Dolnośląska Izba Rzemieślnicza i Zespół Szkół Zawodowych nr 5 we Wrocławiu. Tematem przewodnim tegorocznego turnieju była „Głębia oceanu”. Wśród 19 piekarzy z całego kraju, wyłonionych w eliminacjach wojewódzkich, znalazła się uczennica Zespołu Szkół Zawodowych w Lublińcu Barbara Zając.

Turniej składał się z dwóch części. Część teoretyczna składająca się z 30 pytań odbyła się 11.04.2016r w Zespole Szkół Zawodowych we Wrocławiu. Część praktyczna odbywała się 12.04 2016 r. w Piekarni Leśnickiej - Kibało. Cukiernicy wykonywali ciasteczka bankietowe, składali i dekorowali torty oraz modelowali figurki marcepanowe. Zadaniem piekarzy było wykonaniejak największej ilości rogali w ciągu 5 minut, chleba okolicznościowego, chałki tureckiej i żydowskiej, wyrobu z ciast a półcukierniczego oraz bułek - kajzerek, solanek i małgorzatek.

Miło nam poinformować, że uczennica ZSZ w Lublińcu Barbara Zając zajęła V miejsce i uzyskała tytuł laureata XXI Edycji Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Piekarz.

Warto podkreślić, że młodzież wykazała się niebywałą fantazją i pomysłowością, przez co jury miało niebywale trudne zadanie – mówi pani Halina Hońca nauczycielka ZSZ, która przygotowywała Basię do części teoretycznej.

Turniej uczy współzawodnictwa i rywalizacji. Ponadto rozwija wśród młodzieży zainteresowania oraz pogłębia wiedzę i umiejętności praktyczne. Te z kolei, Basia doskonali na co dzień u pani Bernadetty Brzezina-Mońka, właścicielki Zakładu Piekarniczego w Lublińcu.

Mam nadzieję, że dzięki tego typu konkursom wzrośnie wśród uczniów zainteresowanie kształceniem zawodowym – mówi Jolanta Kardas dyrektor ZSZ w Lublińcu.