Drukuj

fUczniowie klasy III KC Zespołu Szkół Zawodowych w Lublińcu Szymon Famuła i Dawid Christof zostali zakwalifikowani do drugiego etapu konkursu „Mistrzostwa Młodych Kucharzy 2016”, zorganizowanym przez Firmę Macro Cach and Carry Polska S.A..

Tematyka przewodnia konkursu to „ryby słodkowodne”. Uczniowie w pierwszym etapie musieli stworzyć zespół dwuosobowy i opracować danie konkursowe w formie ciepłej lub przystawki z wykorzystaniem ryb słodkowodnych.

Uczniowie do dnia 30 czerwca 2016r., byli zobowiązani do wysłania przepisu wraz ze zdjęciem wykonanej potrawy. Jury konkursu pod przewodnictwem Agaty Wojda uznała prace Naszych uczniów za ciekawą pod względem formy i treści co zaprocentowało zaproszeniem Szymona i Dawida do udziału w indywidualnej rozmowie, która odbyła się w Krakowie w Holtelu Novotel. W drugim etapie konkursu uczestnic spotkali się jury konkursu miedzy innymi panem Michałem Brysiem prowadzącym VI edycje Hells Kichen, w celu sprawdzenia wiedzy teoretycznej z zakresu sztuki kulinarnej.

Wyniki klasyfikacji konkursowej będzie podany 16 września, czekamy z zniecierpliwieniem na ich ogłoszenie, a naszym Mistrzom życzymy powodzenia .