Dzień Pizzy

Drukuj

2W ramach Międzynarodowego dnia Pizzy uczniowie klasy I Technikum Gastronomicznego w ramach zajęć pracownia gastronomiczna sporządzili chyba najpopularniejszą na świecie potrawę PIZZĘ idealna na spotkania w gronie rodzinnym oraz przyjaciół.

Nie ma chyba osoby, która nie smakowała pizzy, wszak to jedno z najpopularniejszych dań na całym świecie, znak rozpoznawczy włoskiej kuchni.

Swoją popularność pizza zdobyła dopiero w XIX wieku, mimo że placki z ziołami i serem pojawiały w czasach starożytnych. Zaciekawiony jej fenomenem w Neapolu król Ferdynand II Burbon przyjechał do miasta spróbować wspaniałej pizzy. Jego wizyta spopularyzowała neapolitańskiego przysmaku w innych regionach Włoch. W 1889 roku Raffaelo Esposito, jeden z kucharzy z Neapolu, zadedykował pizzę królowej Małgorzacie Sabaudzkiej. Na jej cześć pizzę z serem mozzarella nazwał "margerita". Pizza dotarła do Stanów Zjednoczonych szybciej niż do Północnych Włoch. W USA poznali ją na przełomie XIX i XX wieku, a w północnej Italii tuż po II wojnie światowej. Na całym świecie sprzedaje się aż 13 milionów pudełek z pizzą dziennie. Wspaniałemu smakowi pizzy nie oparli się również i nasi młodzi kucharze.

FreshJoomlaTemplates.com

Statystyka strony

Odsłon artykułów:
1283138
Thursday the 27th. Custom text here