Drukuj

c 16Targi Cukiernicze, Piekarskie i Lodziarskie SweetTARGi są dla producentów okazją do wymiany doświadczeń oraz zaprezentowania nowych rozwiązań technologicznych i technicznych, nawiązania kontaktów handlowych. Dla uczniów szkół spożywczych i gastronomicznych to jedyna okazja do zapoznania się z nowoczesnym parkiem maszynowym i nowymi technologiami wytwarzania żywności. Jest to również doskonałe połączenie wiedzy z praktyką.

19 marca 2018r uczniowie Zespołu Szkół Zawodowych / z klasy II i III technikum żywienia i usług gastronomicznych oraz Iwza i IIwzs / odwiedzili Międzynarodowe Centrum Kongresowe w Katowicach, gdzie corocznie odbywa się ta branżowa impreza. Uczniowie mogli zobaczyć pracę linii wytwarzających ciastka kruche, formujące drożdżówki, czekoladki czy zaobserwować urządzenia do wytwarzania soków
i tłoczenia oleju z różnych nasion na zimno. Mogli obserwować zmagania uczestników Ogólnopolskiego Konkursu Cukierniczego ,,Zdrowo -Smacznie -Artystycznie” adresowanego dla szkół ponadgimnazjalnych, uczniów pobierających naukę u pracodawcy związanych z branżami spożywczą. Jednak największą atrakcją dla młodzieży była możliwość oceny organoleptycznej nowych produktów. W szczególności dużym zainteresowaniem cieszyły się lody o różnych smakach / z czarnej wanilii, czarnego kokosu, maskarpone z pomidorami, o smaku pierniczkowych ciasteczek, morwy, papieskich kremówek / oraz prezentacja metod parzenia kawy połączona z jej degustacją. Uczniowie degustowali kawę podawaną w rożkach waflowych oblanych wewnątrz warstwą czekolady. Uczniowie byli bardzo zadowoleni z wyjazdu i deklarowali, iż w przyszłym roku również się wybiorą na tę słodką imprezę.